Abaujkér Wesley Iskola
Sürgött-forgott az osztály a tanüzemben.
Kolbászos zöldséglevest és túrós batyut készített a 10/A.
Pudingos túrós batyu házi lekvárral
Hozzávalók:
1 kg liszt
10 dkg vaj
5 g élesztő
1 csipet só
6 dkg porcukor
3-3,5 dl tej
1 tojás
25 dkg túró
1 csomag vanília pudingTészta: a vajat összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az 1 db tojást, a tejben megfuttatott élesztőt, a sót, a cukrot, dagasztjuk, majd kelesztjük.
Töltelék: a túrót ízlés szerint cukrozzuk, adunk hozzá 1 db tojássárgáját, habosra keverjük és vanília pudinggal lazítjuk.
A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, egy részt fél centiméter vastagságúra nyújtunk, majd 10x10 cm-es darabokat vágunk a tésztából, amelyekre 1-1 evőkanál tölteléket teszünk, batyuba hajtogatjuk, kicsit pihentetjük, megkenjük tojássárgájával és előmelegített 185 fokos sütőben 30 percig sütjük. Porcukorral meghintjük, házi lekvárral (köszönjük Ica néni , nagyon fincsi!!) tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Készítette: 10/A
Batyi Grasziela
Batyi Krisztina
Harkály Antal
Horváth Gabriella
Mata Tibor
Nagy Tamás
Sándor Patrik
Kolbászos zöldségleves
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
25 dkg sertéslapocka
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
fél karalábé
¼ kelkáposzta
1 db burgonya
15 dkg kolbász
só
őrölt bors
2 db babérlevél
őrölt köménymagPörköltalapot készítünk, a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, a tűzről levesszük és megszórjuk fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott lapockát. Felöntjük hideg vízzel, ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal, babérlevéllel és kevés őrölt köménymaggal. Beletesszük a tisztított és darabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és kelkáposztát. Ha a hús és a zöldségek készre főttek belerakjuk a kockázott burgonyát és karikázott kolbászt. Készre főzzük, szükség szerint utánízesítünk.
Jó étvágyat kívánunk!
Készítette: 10/A
Batyi Grasziela
Batyi Krisztina
Harkály Antal
Horváth Gabriella
Mata Tibor
Nagy Tamás
Sándor Patrik